Enskededalen - Kärrtorp

Prisbelönta stadsradhus i ett svenskt Notting Hill

Ett dubbelt prisbelönat område där husnumren suddats ut. Här bor man i den gröna gaveln eller det lila huset från vänster.

I Enskededalen, öster om Kärrtorps centrum, har vi byggt 15 urbana stadsradhus mitt i villaidyllen, bara 15 minuter från stan. Här ligger skolor, daghem och ett litet centrum med tunnelbana inom några minuters avstånd.

När arkitekten ritade Kv Mursmäckan var visionen att boendet skulle vara lika enkelt och bekvämt som i en lägenhet men ändå ge tillgång till en egen uteplats och en egen dörr ut mot gatan.

Husen är på 132 kvm och har en vind på 55 kvm. Förhöjda entrépartier mot gatan ger husen insynsskydd och stadsmässiga karaktär. På entréplanet finns både vardagsrum, kök, dusch/ tvätt och en välkomnande hall. På övervåningen finns tre sovrum med bra förvaringsutrymmen och ett rejält tilltaget badrum. Master bedroom har även en vacker fransk balkong. Husets stora plus är vinden med det tuffa takfönstret som ger de boende många möjligheter.
Baksidorna på husen har stora stenlagda altaner med trappor mot en skyddande liten skogsdunge. Ett praktiskt förråd ger behagligt insynsskydd mellan tomterna. På entresidan finns stenläggningar, murar och häckar.

Prisbelönt område

Kv Mursmäckan har dessutom belönats med två priser; Årets Stockholmsbyggnad 2012 och Handelskammarens Stadsmiljöpris 2012.

Många fina ord har sagts om området, här är ett urval;

Eleganta stadsradhus som är genomarbetade i sina detaljer och har färger utöver det vanliga – nästan som en skål med karameller. Lockar till efterföljd! Juryns motivering, Årets Stockholmsbyggnad

”Ett litet fint bostadsområde med ett starkt drag av Amsterdams bebyggelse. Bästa bidraget enligt mig på hur man bygger ut Stockholm, vackert, nyskapande och respektfullt.” säger Petter Askergren, mer känd som rapparen Petter.

”Lila bredvid beige bredvid blått bredvid rött, det här radhuskvarteret är nästan som en skål med karameller.”säger Regina Kevius, stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm.

Bilder

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

I närheten